RUTA LITERÁRIA DE COCENTAINA MEDIEVAL I MORISCA

sobre els murs, vaig veure les torres

sobre els murs, vaig veure les torres

 

  1. El pase de diapositivas requiere JavaScript.

    1.

    Palau comtal i convent

“Sobre els murs,vaig veure les torres majestuoses del palau dels comtes seyors de Corella.A l`interior de la muralla, hi havia la villa cristiana, el palau iles igelsies.A l`exterior,el raval,la morería i entre les dues viles, un descampat. La plaça del mercat”

  1. 2.    Carrer mayor i museu arqueologic I etnològic

“Coincidint amb el començament de l`hverm, s`hi celebrava un mercat. On sàplegaven mercaders , artesans, ramaders, i llaurador vingust de tost els racons del regnes. Als  setze anysi amb la bossa buida, per a mi no hi havia res que comprar. Pero sí un murt de novetats per mirar, tocar ,doctorejar, ensumar, tastar i escorcollar”

  1. 3.                Esgleria de santa maria (XVII, sobre una anterior del XIII)

“l`avis alim tenia motitus per termer el Ofici I recelar dels cristians. Ell no en enparlava. Pero l`avia sulerima gran aficionada a cabdellar historìes i teixir llegendes familiars a la vora del allar, ens va explicar, una nit d`hivern,com l`avi engaña la mort”

  1. Pla de la fon i llavador” a les piles del llavador hi havia aleshores set o vuit dones.Erem a la vora del cami que pujava al carrer major de la villa cristiana
  2. Antiga muralla “cocentaina era la mès gran que havia vits fins aleshores.La rodejava una muralla de pedra i fang allargassada com una pell de serp.”
  3. 6.    El raval la vila musulmana

“Ben-Yussuf vivia en una casa ampla i silenciosa del raval,amb un petit hort i un nesprer al darrere. El carrer era estret, com tost els de l`aljama

7.Casa la seyoria i carres del raval

“Mon pare no era llaurador,encara que posseien unes quantes fanecades d`horta ostentava  el carrer de mostassaf,iencaregava de controlar la correcta capacitat cafis i almuds,i de comprobar que tothom pagava  el que li tocava a la casa del delme”

8.plaça de l`algepseria i esglesia del salvador (XVI) antigua mesquita

Quan vaig tornar a casa dirigir la vista al raco de la plaça de l`Algespseria on el  dia anterior vaig conversar amb el captaire”

9-10 Emita de santa brarbara (XIII) i zona d`esplai /  castell

“saida assenyala una columna de fum, al pic de la será de Bérnia de  seguida nasqueren més colummes de fum als  cims de  les serres  de la costa, que s`estengueren  per les muntayes del interior:si  hi ha foc a la talaia,hi ha pirates a la vista. A fi  de parar els peus a la inpunitat dels saltejadors, alguns senyors acordaren finançar i armar una milicia que persegira els roders de la comarca” BASADA EN LA NOVE´LA «LA LLEGENDA DEL CORSARI», DE FRANCESC GISBERT,

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.